Chleb – posiłek, który znamy od zawsze. Fakty z historii. Ciekawostki o chlebie, wypieku chleba, przechowywaniu. Legendy, do czego używano chleb
Chleb ciekawostki z historii
1) Chleb jest jednym z najstarszych posiłków świata. Wypiekali go starożytni Sumerowie, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. W starożytnej Grecji chleb jedzono do głównych posiłków.
2) Najstarszy chleb archeolodzy znaleźli na greckiej wyspie Krecie. Został wypieczony 6,1 tys. lat temu.
3) Według legendy, król Bolesław Chrobry jadąc na spotkanie z cesarzem Ottonem III, poczuł zapach wypiekanego chleba. Zatrzymał się i skosztował wypieku piekarza. Na pamiątkę tego wydarzenia, król nazwał miejscowość Piekarami (Piekarami Śląskimi).
4) Kiedyś uważano, że chleb nadgryziony przez myszy jest świetnym środkiem na ból zębów.
5) Pasożytniczy grzyb w zbożu, z którego nieopatrznie wypiekano czasem w średniowieczu chleb, powodował u spożywających halucynacje. Zdarzało się, że zatrute nim osoby zachowywały się dziwnie i były oskarżane o czary.
Zaskakujące ciekawostki o chlebie
6) Określenie “tuzin piekarski” pochodzi z XIII-wiecznej Anglii. Ponieważ zdarzało się, że 12 chlebów ważyło mniej niż powinno, kupującym dodawano trzynasty bochenek chleba.
7) Niegdyś chleb z pajęczyną, rozrzedzony śliną, przykładano do rany.

8) Otto Frederick Rohwedder, to wynalazca automatycznej krajalnicy do chleba. Powstała w 1912 roku i kilkanaście lat później stała się popularna.
9) Wypiekany w wysokiej temperaturze chleb pęka. To dlatego przed włożeniem do pieca, ostrym narzędziem robi się na jego powierzchni nacięcia.
Rodzaje chleba, przechowywanie
10) Są trzy rodzaje chleba: żytni, pszenny i mieszany czyli pszenno-żytni.
11) Chleb pumpernikiel prawdopodobnie pochodzi z Westfalii i według legendy swą nazwę zawdzięcza Napoleonowi. Ma mało kalorii i równocześnie zawiera wiele cennych dla organizmu człowieka składników. Jeszcze mniej kalorii ma chleb razowy na miodzie.
12) Chlebak służy do przechowywania pieczywa i dzięki niemu pieczywo dłużej jest świeże. Najlepiej, jeśli jest zrobiony z naturalnych materiałów, np. drewna. Dobrze też, jeśli jest ceramiczny, dzięki czemu nie zmienia smaku.
13) Chleba nie należy przechowywać w lodówce, gdyż nabiega wilgoci i szybko pleśnieje.
14) Kromki chleba pozbawione skórki stosowane są jako zagęszczacz do zup – kremów.

Chleb w Polsce
15) Chleb przez wieki był u nas podstawowym pożywieniem. W chrześcijańskiej Polsce zawsze traktowany był w sposób szczególny. Zanim zaczęto go kroić, ostrzem noża kreślono na jego powierzchni znak krzyża.
16) “Obrachunek wypieku chleba”, to jedno z dzieł… Mikołaja Kopernika. Opisał w nim jak wyliczyć cenę chleba przy uwzględnieniu cen składników i nakładu pracy.
17) Parę młodą wchodzącą na sale weselną, rodzice witają chlebem i solą. Niegdyś taki chleb nazywano kołaczem. Wypiekały go tylko kobiety i nie mógł przy tym być żaden mężczyzna.
18) Chleb prądnicki od 2005 r. znajduje się na liście produktów tradycyjnych w woj. małopolskim. Prądnik, to obecnie dzielnica Krakowa.
19) Patronem piekarzy jest św. Anna. Jej święto obchodzimy 26 lipca.
Ciekawostki o chlebie: (c) Anegdoty.pl
Zobacz też:
> Ciekawostki o pieczywie
Comments are closed