Fakty i ciekawostki o arbuzach, które warto znać. Właściwości, kalorie, pestki z arbuza
Arbuzy są pysznym i orzeźwiającym owocem, który ma wiele korzyści dla zdrowia. Owoc ten jest idealną przekąską zwłaszcza w upalne dni, gdyż znakomicie zaspokaja pragnienie. W dodatku ze względu na dużą zawartość błonnika pozwala on utrzymać prawidłową masę ciała. Poprawia także kondycję włosów i skóry, a nawet (uwaga, panowie!) wspomaga erekcję.
Oto kilka powodów, dlaczego warto jeść arbuzy:
1) Wysoka zawartość wody
Arbuzy składają się w około 92 % z wody, co czyni je idealnym owocem do nawadniania organizmu i zapobieganiu odwodnieniu. Dzięki temu pozytywnie wpływa na pracę nerek i pomaga uniknąć słonecznego udaru w trakcie upałów.
2) Są niskokaloryczne
Arbuzy nie zawierają dużo kalorii, dzięki czemu można je jeść bez obaw o przybranie na wadze. 100 g arbuza zawiera około 40 kcal.
3) Są bogate w witaminy i minerały
Arbuzy zawierają głównie wodę, a pozostałą część stanowią między innymi witaminy i minerały, takie jak witamina C, A i E oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, cynk, mangan, żelazo, miedź, które są niezbędne dla zdrowia organizmu.
4) Arbuzy wspierają układ odpornościowy
Owoce te są bogate w antyoksydanty, takie jak likopen i witamina C, które pomagają wzmocnić odporność i chronią przed chorobami.
5) Wspierają zdrowie serca
Arbuzy zawierają składnik zwany citruliną, który pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne, co może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poprawę krążenia. Badania wykazały, iż spożywanie tego owocu może pomóc przy obniżeniu poziomu cholesterolu, ogranicza sztywność tętnic czy powstawanie płytki miadżdżycowej.
6) Pomagają w trawieniu
Arbuzy zawierają błonnik, który pomaga w trawieniu i zapobiega zaparciom.
7) Działają przeciwzapalnie
Arbuzy zawierają przeciwzapalne składniki, takie jak likopen i witamina C, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie. Likopen chroni komórki i neutralizuje wolne rodniki.
8) Arbuzy działają przeciwnowotworowo
Likopen zawarty w arbuzach chroni też przed zapoczątkowaniem procesu powstawania nowotworu.
9) Regenerują mięśnie
Wcześniej wspomniana cytrulina pomaga zmniejszyć zmęczenie i pomaga szybciej pozbyć się zakwasów.
Pestki z arbuza
Arbuz, to nie tylko pyszny miąższ ale również pestki, które są jadalne i również zawierają wiele składników odżywczych. W ich skład wchodzą: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, cynk, wapń, mangan, potas i witaminy z grupy B. Pestki z arbuza poleca się zwłaszcza osobą uprawiającym sport. Polepszają poziom dotlenienia mięśni, przez co szybciej się regenerują.
Co więcej, wpływają na zwiększenie produkcji hormonu odpowiedzialnego za wzrost, który odpowiada za budowę tkanki mięśniowej. Pestki arbuza wykazują działania przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające i odżywcze. Zarówno miąższ jak i pestki mają szeroko zakrojone działanie prozdrowotne.
Ciekawostki o arbuzach – podsumowanie
Z powyższych powodów warto włączyć arbuzy do swojej diety, aby korzystać z ich zdrowotnych właściwości i cieszyć się ich orzeźwiającym smakiem. Jednak warto pamiętać, iż nie każdy może je jeść. Ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny, diabetycy powinni się ich wystrzegać. Również osoby uczulone na ten owoc nie powinny go jeść.
Ciekawostki o arbuzach: (c) Anegdoty.pl / GT
Zobacz też:
> Dynia ciekawostki
> Ciekawostki o kiwi
Comments are closed